Samtext
Miksi artikkeliasi ei lueta?

Haluaisitko saada lisää lukijoita tekstillesi? Ehkäpä olisi aika kaivaa smokki kaapista ja tilata vodka martini – ravistettuna, ei sekoitettuna.

Miksi artikkeliasi ei lueta?

Käyttäjätutkimukset* osoittavat, että vain harva verkkoartikkeli luetaan alusta loppuun saakka. Toisin sanoen, vaikka hyvä otsikko houkuttelisi lukijoita tekstillesi, ei ole lainkaan varmaa, että lukija saa tekstistä irti kaiken sen, mitä haluat välittää. Juuri siksi onkin tärkeää aloittaa artikkeli samaan tapaan kuin James Bond -elokuvat.

Mieti kaikkia näkemiäsi James Bond -elokuvia: Aluksi katsoja heitetään villin toimintakohtauksen keskelle, jossa esimerkiksi lasketellaan alas vuorenrinnettä pakoon terroristeja tai benjihypätään padon reunalta ja murtaudutaan neuvostoliittolaisen tukikohdan miestenvessaan – viidessä minuutissa. Vasta tämän jälkeen näytetään alkutekstit.

Tapahtumien keskeltä aloittaminen on klassinen kerrontatapa, jota kutsutaan nimellä in medias res. Se on latinaa ja tarkoittaa kirjaimellisesti ”keskelle asioita”. Ammattitekstiä ei ehkä kannata aloittaa vauhdikkaalla toimintakohtauksella, mutta periaate on sama: lukijalle tarjoillaan hänen etsimänsä tieto heti kättelyssä, ja samaan aikaan herätetään tämän uteliaisuus ja halu lukea eteenpäin.

Pehmeä lasku

Jos artikkelin alku on raskas tai sisältää todella pitkän kappaleen, lukija saa vaikutelman, että teksti myös jatkuu yhtä raskaslukuisena. Tällöin lukija ei luonnollisestikaan halua lukea pidemmälle. Käyttäjätutkimukset osoittavat, että verkossa harvemmin luemme hankalia tekstejä ilman todella hyvää syytä. Ja mitä aikaisemmin teksti antaa vaikutelman hankalasta sisällöstä, sitä helpommin lukija surffailee eteenpäin johonkin viihdyttävämpään.

Tärkein ensin

Yhtä tärkeää on, että jo alussa teksti todistaa tarjoavansa lukijan kannalta hyödyllistä ja olennaista tietoa. Nimittäin vaikka tutkimusten mukaan useimmat internetin käyttäjät vain silmäilevät verkkoartikkelit läpi tietoa hakiessaan, ingressi tulee kuitenkin lähes aina luetuksi. Siksi artikkeli kannattaakin aloittaa tärkeällä ja hyödyllisellä tiedolla – näin lukija havaitsee saman tien, että tekstin lukemiseen kannattaa käyttää aikaa.

Älä paljasta kaikkea

Sen lisäksi, että aloituksen tarkoitus on vangita lukija, sen tulee myös johdattaa lukijaa eteenpäin tekstissä. On siis tärkeää mennä suoraan asiaan mutta samaan aikaan varmistaa, että lukijan uteliaisuus säilyy – ja että tämä jatkaa lukemista. Jos lukijalla herää aloituksesta kysymyksiä, on todennäköisempää, että hän lukee tekstin loppuun asti etsiessään vastauksia.

Yksinkertaista ja havainnollista

Lyhyet ja informatiiviset kappaleet, väliotsikot ja listaukset vaativat toisinaan vaivannäköä, mutta ne auttavat kiteyttämään tekstin ytimen. Mitä luultavammin ne myös auttavat nostamaan esiin sitä, mitä yrität sanoa. Asiastaan epävarma kirjoittaja kiertelee usein aiheen ympärillä ja kirjoittaa polveilevia selityksiä. Tällöin lukija menettää nopeasti mielenkiintonsa. Lukijat pitävät tarkasta kielestä, selkeistä viesteistä sekä teksteistä, joiden yleiskuva on helppo hahmottaa.

Jotta artikkelisi luetaan, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin heti tekstin alussa:

  • aloituksen tulee olla helppolukuinen ja mennä suoraan asiaan
  • aloituksen tulee tarjota lukijalle välittömästi hyödyllistä ja olennaista tietoa
  • aloituksen tulee herättää lukijan uteliaisuus ja kannustaa lukemaan eteenpäin

 

*Norman Nielsen Groupin, Netlife Designin ja Poynter Instituten suorittama käyttäjätutkimus lukutavoista verkossa.

Magnus Berg

Magnus Berg
Copywriter

magnus.berg@samtext.com

Samtext logo
Samtext Finland Oy Ab
Valimotie 2
00380 Helsinki
Puhelin: 010 219 3370